Gennem de senere år har vi gradvist fået mere økologisk vin på hylderne. I takt hermed er der flere og flere kunder, som køber det. Det er ikke KUN fordi det er økologisk, men fordi de økologiske vine generelt er kommet op på et meget højt niveau. De økologiske vine smager bare godt – og ofte mindst lige så godt som de konventionelle vine!Udviklingen er – måske overraskende for nogen – drevet af nogle af de “helt store kanoner” i vinbranchen, som for snart mange år siden “gik øko-vejen” og nu er blevet certificeret iht. de strengeste regler på området. Deres erfaringer inspirerer nu mange andre til at gå i samme retning og satse på en bæredygtig dyrkning af druerne og vinproduktion. I Frankrig ser vi en hastig konvertering til økologi (og biodynamisk) vinproduktion i især Alsace, Bourgogne, Rhône og Sydfrankrig. F.eks. er mange af verdens dyreste vine fra Bourgogne økologiske – uden at producenterne nødvendigvis skilter med det. Jeg har for nyligt deltaget i en række møder med europæiske vinproducenter, hvoraf flere har været på “øko-vejen” gennem mange år. Det har været en særdeles positiv oplevelse at tale med disse passionerede (og ekstremt professionelle) mennesker og lytte til deres forskellige historier og baggrunde for at gå “øko-vejen”. Så den gamle opfattelse af at “økologer er alternative” og at deres produkter er dårlige, – kan vi godt pakke sammen! |
Jeg tror på, at vi i vinbranchen kommer til at opleve en markant stigning i forbrugerinteressen for økologiske vine, simpelthen fordi producenterne de fleste steder har fuldt styr på både dyrkning og produktion; dvs. vinene skal først og fremmest som udgangspunkt smage både godt og være på et kvalitetsmæssigt højt niveau. Derefter er det jo bare supergodt, at vi alle bidrager til den grønne omstilling ved at vælge produkter, hvor bl.a. forbruget af kemikalier og andre reguleringsstoffer er kraftigt reduceret. Og det kommer vi til ved, måske at have lidt mere øje for de økologiske vine, i tiden fremover!
Dermed får vi sundere varer, akkurat ligesom når vi bevidst køber de økologiske mælkeprodukter, grøntsager, frugt eller tilsvarende. Hos de fleste giver det en god mavefornemmelse – i dobbelt forstand! 🙂